Maize and the Green Revolution: Guatemala in the Global Context of Agricultural Research, 1954–1964
DOI:
https://doi.org/10.22517/25392662.20481Palabras clave:
Green Revolution, maize, Guatemala, agriculture, Global history.Resumen
This article presents the results of an investigation whose objective was to establish the international links that Guatemala formed with diverse latitudes of the globe, for the purpose of applied scientific research into maize from 1954 to 1964, a period marked by the advancement of the green revolution in Central America. From a global history perspective, the study of the green revolution will be addressed as a process which involved the articulation of networks conformed through the circulation of specialists, civil servants and students, as well as the exchange of knowledge and agricultural materials. The sources used include a specialized bibliography and archive documents.
Descargas
Citas
Primary sources:
Archives:
Centro de Investigaciones Regionales de Mesoamérica, Antigua, Guatemala (CIRMA).
Rockefeller Archive Center, Sleepy Hollow, Nueva York, United States (RAC).
Secondary sources:
Asturias, Miguel Ángel, Los hombres del maíz, París: ALLCA XX, 1996.
Barkin, David, Rosemary L. Batt and Billie R. DeWalt. Alimentos versus forrajes. La sustitución entre granos a escala mundial. México: Siglo Veintiuno Editores– UAM–Xochimilco, 1991.
Castillo Montejo, Miguel Ramiro. “La enseñanza agrícola en Guatemala”. Master`s Thesis in Docencia Universitaria. Universidad de San Carlos, 2007.
Centro Latinoamericano de Demografía (CELADE). La población del Istmo centroamericano en el umbral del siglo XXI: Dimensiones, desafíos y potencialidades, Santiago, 1991.
Cleaver Jr., Harry M. “Contradicciones de la revolución verde”. In Contradicciones del capitalismo, 63-109. Buenos Aires, Ediciones Periferia, 1973.
Conrad, Sebastian. Historia global. Una nueva visión para el mundo actual. Barcelona: Crítica, 2017.
Cullather, Nick. The Hungry World. America´s Cold War Battle Against Poverty in Asia. United States: Harvard University Press, 2010.
David, Thomas and Ludovic Tournès. “Les Philanthropies: Un Objet d´histoire transnationale”. Monde(s), no. 6 (2014) : 7-22.
Gaud, William S., “The Green Revolution: accomplishments and apprehensions”, March 8, 1968. Access September 20, 2017. http: www.agbioworld.org.
Gutiérrez, Netzahualcóyotl. “Cambio agrario y revolución verde. Dilemas científicos, políticos y agrarios en la agricultura mexicana del maíz, 1920–1970”. Doctoral Thesis in Historia, El Colegio de Mexico, 2017.
Hewitt de Alcántara, Cynthia. La modernización de la agricultura mexicana: 1940–1970. México: Siglo Veintiuno, 1982.
Kumar, Prakash, Timothy Lorek, Tore C. Olsson, Nicole Sackley, Sigrid Schmalzer and Gabriela Soto Laveaga. “Roundtable: New Narratives of the Green Revolution”. Agricultural History 91, n. º 3 (Summer 2017): 397-422.
Méndez, Sofía. “Economía centroamericana”. Nexos, (1 julio, 1982). https://nexos.com.mx/?p=4081
Méndez Rojas, Diana Alejandra. “El Programa Cooperativo Centroamericano para el Mejoramiento del Maíz: Una historia transnacional de la revolución verde desde Costa Rica y Guatemala, 1954-1963”. Master’s Thesis in Modern and Contemporary History in Instituto de Investigaciones Dr. José María Luis Mora, July 2018.
Olea Franco, Adolfo, “La introducción del maíz híbrido en la agricultura mexicana: Una historia de equívocos científicos, intereses comerciales y conflictos sociales”. In Ciencia en los márgenes. Ensayos de historia de las ciencias en México, edited by Mechthild Rutsch y Carlos Serrano Sánchez. México: Universidad Nacional Autónoma de México – Instituto de Investigaciones Antropológicas,1997.
Olsson, Tore C. Agrarian Crossings. Reformers and the Remaking of the US and Mexican Conuntryside. United States: Princeton University Press, 2017.
Organización de los Estados Americanos, Instituto Interamericano de Ciencias Agrícolas. Latinoamericanos poseedores de Grados Avanzados en Ciencias Agrícolas. San José: OEA, IICA, 1965.
Pastor, Rodolfo. Historia mínima de Centroamérica. (México: El Colegio de México, 2011).
Pérez Brignoli, Héctor, ed. De la posguerra a la crisis (1945–1979). España: Sociedad Estatal Quinto Centenario, Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales,1993.
Picado Umaña, Wilson. “Breve historia semántica de la Revolución Verde”. In Agriculturas e innovación tecnológica en la Península Ibérica (1946–1975). Coordinated by Daniel Lanero & Dulce Freire. Madrid: Gobierno de España, Ministerio de Medio Ambiente y el Medio Rural y Marino, 2011.
_____. “Conexiones de la revolución verde. Estado y cambio tecnológico en la agricultura de Costa Rica durante el período 1940–1980”. Doctoral Thesis in Historia, Universidad de Santiago de Compostela, 2012.
Pureco Ornelas, José Alfredo. “El maíz de México para el mundo. Alimento, patrimonio y ese obscuro objeto del deseo”. In El pasado del futuro alimentario: Los alimentos ancestrales americanos, coordinated by Enriqueta Quiroz & Helena Pradilla Rueda. México, Instituto Mora, 2019.
Taracena Arriola, Arturo. Guatemala, la República Española y el Gobierno Vasco en el exilio (1944–1954). México: Universidad Nacional Autónoma de México – El Colegio de Michoacán, A. C., 2017.
_____. “Rafael de Buen Lozano: El periplo americano de un republicano español”. Cuadernos Intercambio sobre Centroamérica y el Caribe 12, n. º 2, (July - December, 2015): 103-118.
The Rockefeller Foundation. Annual Report. Nueva York: The Rockefeller Foundation, 1954-1964.
Warman, Arturo. La historia de un bastardo: maíz y capitalismo. México: Fondo de Cultura Económica, 1988.
Wellhausen, E. J., Alejandro Fuentes O. and Antonio Hernández Corso. Razas de maíz en la América Central. México: Secretaría de Agricultura y Fomento, 1959.
Descargas
-
Vistas(Views): 446
- PDF (English) Descargas(Downloads): 251
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Para todos los artículos publicados en Ciencia Nueva, revista de Historia y Política, la titularidad de los derechos de explotación de los contenidos de la revista pertenece al autor o los autores.
Las obras de esta revista están bajo la licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada: